Ni jedan cvijet ne može obilježiti Božične i novogodišnje blagdane kao Božićna Zvijezda.

Božićna zvijezda potječe iz Meksika. U svom prirodnom okružju u suptropskim dijelovima Meksika i Centralne Amerike, božićna zvijezda ili (Euphorbia pulcherrima) raste kao grm visok do 3 metra. Kultivari koji se uzgajaju kao sobno bilje naraste 30 do 50 cm, a dolaze u raznim bojama listova – roza, bijela, žuta, crvena, krem, prošarana… Za razliku od listova raskošnih boja, cvjetovi su maleni i skoro neugledni.
Želite li u božićnoj zvijezdi uživati što dulje, važno joj je posvetiti mnogo pažnje jer je riječ o osjetljivoj biljci. Božićna zvijezda ne podnosi temperature niže od 15 stupnjeva, a čak je i kratkotrajno izlaganje hladnoći može uništiti. Stoga ju je vrlo važno kupovati samo na mjestima na kojima se drži u zatvorenom prostoru. Nikako je nemojte kupovati izloženu u celofanu ili na otvorenom prostoru. Najviše joj odgovara temperatura od 20 - 22 stupnjeva i svijetlo mjesto, ali ne i izravno sunce. Tijekom razdoblja mirovanja biljku treba zalijevati oskudno, puštajući da se kompost gotovo isuši. 

Kako je sačuvati?

Nakon što joj otpadnu listovi (obično u ožujku), biljku treba orezati na 10-15 cm visine iznad korjenova čvora (mjesta grananja). Tako se omogućuje cvatnja sljedeće godine jer se cvijet formira na jednogodišnjim granama. U svibnju ili lipnju presadite božićnu zvijezdu u mješavinu zemlje za cvijeće, treseta i pijeska (u omjeru 3:1:1) biljku treba dobro zaliti i iznijeti na svijetlo mjesto. Nakon toga bi trebala ponovno početi rasti.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.