Poštovani čitatelji!

 

Eto i mene (valjda što nitko drugi nije htio) da podijelim neka svoja iskustva sa Vama. Budući je prvi put da pišem red je da se predstavim. Elen Bambić djevojački Trkulja, rođena u Puli 68., odrasla u obrtničkoj obitelji. U zlatno doba socijalizma, od oca privatnika (majstora model-stolara) i majke domaćice (koja nas je sve dočekivala i otpravljala), iako zaštićena od svih problema, susrećem se sa poduzetništvom. U slobodno vrijeme svirala sam klarinet, roženice i mih, plesala balet i folklor, igrala rukomet. Sport mi je i danas blizak jer barem tri puta tjedno igram, košarku, rukomet ili odbojku.

Kao računovođa na ovim prostorima već 26. godinu za redom, radim u društvu Conis d.o.o., te sam ujedno trenutno na čelu strukovne grupe računovodstvenih i knjigovodstvenih djelatnosti pri HGK Županijska komora Pula.

Zamislila sam ovo inače raditi u dva dijela: jedan za poslodavce i jedan za radnike.

Mi računovođe, svakodnevno se educiramo i susrećemo na raznim seminarima, stoga je ovo namijenjeno onima kojima to nije glavna djelatnost. Možda će netko zaviriti i naći neki savjet za sebe ili sebi bliske. Htjela bih pisati tako da me i moja draga majka u devetom desetljeću života može razumjeti, iako nikome ne želim da sa osamdeset i nešto mora biti zainteresiran za poreze ili dohodak.

 

 1. Za poslodavce: kako izabrati knjigovođu?

Danas me je nazvala sestrična iz Slavonije i pita kako da izabere novog knjigovođu, jer joj se sadašnja knjigovođa jako razboljela? Kaže da kćer koja je preuzimala posao nije zainteresirana nastaviti djelatnost. Naravno da se čudi kako uhodani posao tek tako želi ugasiti?!

Sama situacija daje odgovore na pitanje koje je tema ovog članka, a savjet kod prikupljanja ponude je:

 1. Skupite adrese ureda koji se bave računovodstvom. U Puli je vrlo aktivna Udruga računovodstvenih servisa (HURS), gdje možete naći cijeli niz kontakata

 2. Ukoliko nemate preporuka od ostalih poduzetnika, morate se poslužiti trikovima.

Pošaljite e-mail sa osnovnim podacima svog društva ili obrta sa zahtjevom za ponudom. Ukoliko odgovor dobijete brzo, jasno i uredno, vjerojatno je da će Vam i knjigovodstvo biti takvo, te će se Vaši zahtjevi rješavati na iste načine.

 1. Upitajte za broj zaposlenih i radno vrijeme prijema klijenata?

Ima ureda koji ne rade petkom ili poslije 13h, pa ukoliko imate potrebe brzo reagirati, nećete imati podršku.

 1. Cijena od više prikupljenih ponuda ne bi trebala biti niti najniža, niti najviša.

Najveća cijena ne znači uvijek i najskuplja. Neki uredi imaju pravnike, pa mogu bolje reagirati u slučaju zamršenih problema. Neki rade i administraciju, te Vam u tom slučaju ne trebaju vlastiti zaposlenici administratori i tajnice. Računovodstvo će biti skuplje, ali ćete zato uštedjeti na radniku.

Najniža cijena i to značajno ispod svih, krije ili nestručnost ili grešku u obračunu. Imajte u vidu da i računovođa mora zaraditi. Samo obostrano zadovoljstvo u poslovnom odnosu može dugotrajno funkcionirati. Kako Vi cijenite sebe i svoj rad,tako i računovođa mora cijeniti sebe.

 1. Pogledajte gdje odabrani ured ima sjedište, te ima li riješeno parkiranje. Ponekad morate nešto na brzinu odnijeti….

 2. Provjerite ima li ured organiziranu kurirsku službu, da ne morate niti odlaziti u njegove urede.

 3. Na stranicama sudskog registra https://sudreg.pravosudje.hr/registar/f?p=150:1 provjerite ne samo za računovođu, nego i za sve svoje partnere trgovačka društva kako posluju. Postoje javno objavljena izvješća gdje možete provjeriti prihode i bilance svojih poslovnih partnera.

 4. Provjerite što se sve posebno naplaćuje od usluga.

Svi ozbiljni uredi izradu završnog izvješća posebno naplaćuju, obrade dokumentacije za kredit, poslovno savjetovanje, pomoć kod ishodovanja raznih dozvola nadležnih ministarstava.

 

Zaključujem, računovođa nije nužno zlo, već prijatelj u nevolji.

Vrlo brzo ćete shvatiti, treba li Vam uopće netko da Vas upućuje i kontrolira Vam poslovanje? Treba li Vam netko da radi za Vas kao da se radi o njegovoj imovini ili ste prepušteni sam sebi.

Računovođa može biti i jedno i drugo, ali ukoliko Vi nemate vremena za njega i nosite sve u zadnji tren, od njega ne možete očekivati puno.

 

 

 1. Za radnike: Besporezne naknade

Ministarstvo financija donijelo je nove iznose i vrste besporeznih naknada. Založite se kod poslodavca da Vam isplati nešto od ponuđenih iznosa. Njemu će biti trošak, a Vama pojačani budžet.

 • imate li djece u vrtiću ili jaslicama, za cijelu 2019. Vam se može refundirati plaćeni iznos.

Potrebno je da poslodavac o tome donese odluku, odnosno Ugovor, te mu Vi donesete potvrde o uplati (može Vam i vrtić izdati potvrdu);

- poslodavac Vam može podmirivati troškove stanovanja ili prehrane od 01.09.2019. i to po dostavljenom Ugovoru o najmu do najviše 12.000,00 kuna godišnje ili paušalno godišnje 5.000,00 kuna, bez prilaganja ugovora, samo temeljem odluke poslodavca;

- iznosi dnevnice za službena putovanja i terenski dodaci u zemlji povećani su se sa 170,00 kuna na 200,00 kuna.

Po nekim kolektivnim ugovorima, svi radnici imaju pravo na neke od besporeznih naknada.

Posavjetujte se pravnikom, sindikatom ili poreznim savjetnikom.

Zaključno i poslodavci i radnici moraju biti zadovoljni. Jedino je tako moguća dugotrajna uspješna suradnja. Pazite jedni na druge i budite pozitivni, uljudni i moralni.

Reagirajte na članke, postavljajte pitanja, odgovarati ću i svi će imati koristi.

 

Srdačan pozdrav!

Elen

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.