Sokos hotel, Sokos prodajni centar, Sokos sauna klub, gdje god krenem piše Sokos. Pizzeria „Rosso“, rekao bih da su vlasnici neki gastarbajteri Talijani, kad ono na dnu cjenika piše Sokos. Pitam ja mog domaćina u Finskoj, tko je vlasnik tako velike firme, zamišljam nekakvog „Todorića“. Kaže on, svi smo mi vlasnici Sokosa, svi plaćamo godišnju članarinu i gdje god idemo imamo popust, Sokos brine za tebe od koljevke do groba. Podsjeća na nekakav socijalistički recept ali prije bih rekao da je rezultat dobro uređenog društva.

Sauna je navodno jedina riječ koja je u sve svjetske jezike uzeta iz Finskog. Ona je kod njih dio života, kulture, navika od malih nogu. Podatak koji sam našao na internetu je nevjerojatan, u Finskoj ima između milijun i petsto tisuća i 2 milijuna sauna, a stanovnika ima oko 5 i po milijuna, znači na svaka 3 stanovnika dođe po jedna sauna. Imaju je kući, na poslu, u prodajnim centrima, klubovima… Još nešto što je za nas neobično, Finci u saunu idu goli, čak i obiteljski, nemaju srama jedni pred drugima.

Mlijeko i kava su pića koji Finci piju u velikim količinama. Pomalo je čudno ali i pohvalno vidjeti djecu u školama kako poslije vrijeme ručka piju mlijeko, kod nas bi se vjerujem prije pokvarilo nego potrošilo. Kavu piju po deset šalica dnevno, ali iskreno, nije im nešto, više podsjeća na čaj, slabašna je, ako piješ macchiato doslovno trebaš dodati par kapi mlijeka i već je svijetlo.

Kažu za Fince da su dosta zatvoreni za komunikaciju, ja mogu reći da sam većinom upoznao srdačne i otvorene ljude, spremne za šale, često i na svoj račun, makar i oni sami priznaju da je ta zatvorenost zbog načina života u velikim prostranstvima s malo ljudi. Kažu da se ljudi u liftu često niti ne pogledaju, a ako netko npr. ima psa, ne obrate se vlasniku nego psu. Inače, još nešto što je u našoj kulturi nezamislivo, svi se obraćaju svima sa „ti“, jedino ako je netko jako star mu se iz određenog respekta obraćaju sa „vi“.

Ako budete nekad gost u domu Finaca pazite da vam čarape nemaju rupe na prstima, naime, oni su doma bez papuča, isto tako u školi djeca nižih razreda. Simpatično je vidjeti tu dječicu kako za vrijeme velikog odmora ulijeću u čizme i idu se igrati vani na minus ne znam ni sam koliko stupnjeva. Inače Finci jako puno borave u prirodi bez obzira na hladnoću. Jedna prijateljica mi je rekla da ju mama nije puštala da ide u školu biciklom ako je bilo hladnije od minus 20, dakle, do te temperature je za njih sasvim u redu!

Mislim da je već svima poznato da su skandinavske zemlje poznate po brizi o svim skupinama. Evo jednog mog primjera, teško mi je vjerovati da bi bilo u Hrvatskoj moguće da je vozač autobusa invalid, e pa u Finskoj jest, nas je tjedan dana vozio čovjek koji hoda pomoću štaka, i gdje god da smo došli bio mu je omogućen pristup restoranu, sanitarnom čvoru i svemu drugom što smo posjetili.

Za kraj još nekoliko zanimljivosti o Fincima, osim po saunama, prvi su u svijetu i po heavy metal bandovima po stanovniku (uh, di baš heavy metal?), osim sportova na snijegu i ledu, nacionalni sport je i bejzbol, jako su poštuju vrijeme dogovora, drže do preciznosti, ne plaćaju piće drugima niti žele da im se plati. Evo kurioziteta za kraj, bračni par koji sam upoznao u Finskoj posjetio je Pulu, otišli smo na piće, popili smo svaki po pivo, ponudili su mi da podijelimo trošak. Ja sam se htio dokazati kao pravi domaćin i platio piće. Račun je bio 60 kuna, iznos koji su mi ponudili prije nego je stigao račun bio je 40 kn, točno za 2 piva!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.