ŠTO JE ŠKOLA? TKO JE ŠKOLA?

Kaže definicija kako je škola institucija u kojoj se ostvaruju ciljevi odgoja i obrazovanja na planski i sustavan način (enciklopedija.hr). I to, dakako, treba prihvatiti, jer bez dobrog plana teško je ostvariti cilj. I ako ćemo gledati definicijski onda škola ima svoj pravni i zakonski okvir, ali ona je i puno, puno šire od definicije. Zato se može postaviti pitanje i što je i tko je škola, jer je možemo gledati i kao instituciju i kao zajednicu živih bića koji kroz dinamiku života i učenja odrastaju pa kad tako pogledamo na školu, tada možemo shvatiti njenu važnost.

Škola se počela stvarati pojavom simbola i pisma, najprije kroz vjerske tekstove i knjige, a potom kroz druge oblike pisanja. Škola s vremenom postaje dio državnog aparata kao institucija, odvaja se od crkve i obitelji i postaje važan građanski faktor. Škola tako postaje mjesto osposobljavanja pojedinca, daje mu određene kompetencije, stručne, govorne, socijalne. Škola postaje mjerilo normi, daje moralni konsenzus oko važnih pitanja, uči ili treba učiti čovječnosti, važnosti i ljepoti različitosti, donositi znanje, usvajati talente.

Škola 21. stoljeća danas je na prekretnici. Treba biti moderna, futuristička, prilagođena tržištu, širem prostoru, novim oblicima učenja dok, s druge strane, treba čuvati tradiciju, važnost, utjecaj. A to nije lako. Škola danas je kao srednjovječna osoba koja želi ostati mlada, a zna da stari i da se mora za to pripremiti i ako se ne pripremi da neće biti dobro, a ako se pripremi i shvati uživat će u životu. I školu je zato najlakše promatrati kao živo biće. Kao dijete, kao zrelu osobu, kao starca, jer mijenama, promjenama, politikama biva sve to.

Škola 21. stoljeća, siguran sam, ima budućnost, a to su upravo oni koji ih pohađaju i oni koji poučavaju. Toliki učitelji i profesori koji su otišli u mirovinu upravo svjedoče kako su zbog mladih, zbog djece, zbog đaka dugo ostali mladi. Kako su shvaćali, zahvaljujući njima, trendove koji su se pojavljivali dok su ih učili, dok su s njima rasli. Pa zar to nije još jedan dokaz da je škola živo biće?! Škola je zaista mjesto gdje kroz učenje možemo i živjeti, rasti, ali i mjesto gdje možemo vidjeti obje strane života i pripremiti se, kao odrasli, za borbe, nedaće, uspjehe i radosti koje život nosi.

Škola je život i život je škola.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.