Nova godina se bliži i zato moja nova slika.

Kako je proletjela 2019., a svaka sljedeća će još i brže, sjetila sam se staviti ovaj padobran (vidi novu sliku). Možda malo uspori vrijeme…, a možda da amortizira sve ove nove reforme i administrativna rasterećenja. Slika je napravljena u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu. Preporuka svima koji se zateknu u Zagrebu da ga posjete.

Današnja tema za poslodavce je priprema za Novu poslovnu godinu, a za posloprimce; plan povećanja budžeta.

Nova godina je vrijeme da se mijenja status ili računovođa. Rok za sve statusne promjene je 15.01.2020. Za izlazak iz PDV-a nema propisanog obrasca. Ući u sustav PDV-a možete bilo kada po vlastitom zahtjevu.

Ukoliko ste imali isporuka (ukupni prihod) u iznosu manjem od 300 tisuća kuna, provjerite da li Vam se isplati izaći iz sustava PDV-a. Pri tome ne zaboravite provjeriti da li morate vratiti PDV od nabavljenih zaliha ili dugotrajne imovine iz prethodnih godina.

ZAŠTO IZAĆI IZ SUSTAVA PDV-a?

Dobro je ne biti u sustavu onima koji rade uglavnom sa građanima, odnosno sa onima koji nisu u sustavu PDV-a, te onima koji imaju velike marže, odnosno onima koji obavljaju usluge. Tako možete imati iste cijene, a zaraditi više u odnosu na one koji su u sustavu PDV-a. Usput, ne podliježete kaznama obuhvaćenim Zakonom o PDV-a.

PROMJENA NAČINA PLAĆANJA PDV-a

Sada je vrijeme da pređete iz sustava PDV-a po fakturiranim naknadama, u obveznike koji plaćaju PDV po naplaćenim naknadama (popularno i u daljnjem tekstu R-2).

R-2 sustav je dobar za one koji obavljaju većinu prometa bezgotovinski i koji imaju velike valute plaćanja. Pod pojmom valute ovdje mislim na odgode plaćanja ili još gore na neredovito plaćanje kupaca. Naime dobro je da platite PDV onda kada račun stvarno i naplatite ali ne zaboravite da onda smijete priznati pretporez po ulaznom računima dobavljača tek od trenutka kada taj isti račun platite.

Posloprimci, Hrvatska je prepuna predobrih, ljubaznih, darežljivih i poštenih ljudi. Na žalost većina posloprimaca u realnom sektoru puno radi, a malo zarađuje.

Velika većina ljudi, nema ambicija za pokretanje vlastitog posla. Većina ne zna da HZZ za pokretanje vlastitog posla daje pozamašan iznos novaca u vidu poticaja.

Svaki puta kada mi trebaju bilo kakvi poslovi održavanja u kući ili oko nje, vrlo teško nađem majstora, a kada ga i nađem, ne dođe na vrijeme. Kada sam preuređivala kupljeni stan, godinu dana sam se mučila sa svim vrstama majstora i uvijek imam osjećaj da majstora fali. Puno onih dobrih ljudi, uz pravu informaciju i malo inicijative, mogu krenuti u pokretanje vlastitog posla. Naravno da to mogu oni koji znaju nešto raditi rukama ali i oni koji nešto mogu napraviti uz osobno računalo.

Nemojte se bojati, odvažite se, na kraju krajeva, što možete izgubiti. HZZ daje dovoljno za doprinose i poreze za prvu godinu, nakon godine dana, zbrojite pluseve i minuse i sve zatvorite ili nastavite biti poslodavac i pređite u čitanje gornjeg štiva.

Voljela bih da Hrvatska ostane prebivalište naše djece, da svi zarađuju dovoljno da budu sretni. Nađite način, pa domaći ste!

SRETNA VAM I ZDRAVA 2020. LIJEP BROJ, ZAR NE?

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.