Kronika grada Vodnjana

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirat će Gradu Vodnjanu nabavku automatiziranog kompostera za preradu biootpada. Projekt je vrijedan više od 104 tisuće eura, a Fond će sudjelovati s 40% sredstava.
Derutni dvorišni zid povijesne palače Bettica u Vodnjanu napokon je obnovljen. Nakon dugotrajnog sudskog spora, Grad je prošle godine konačno stekao vlasništo nad dvorištem i objektom u pozadini palače, pa je rekonstrukcija ove vrijedne spomeničke baštine Vodnjana mogla započeti.
Ministarstvo kulture i medija, kroz Program zaštite nepokretnih kulturnih dobara za 2024., odobrilo je Gradu Vodnjanu dodatnih 100 tisuća eura za sanaciju i obnovu zvonika župne crkve svetog Roka u Galižani. Sredstva su namijenjena završnim konstruktivnim i građevinskim radovima. Sanacija zvonika započela je prošle jeseni, a košta više od 510 tisuća ura. U to su uključeni građevinski, električarski i restauratorski radovi, izrada elaborata za zvona i kazaljke sata, stručni nadzori, kao i vođenje samog projekta.
Još jedna obnova je u tijeku i to u Peroju: renoviraju se devastirani austrougarski molovi na plaži Martulina. „Ovom će se obnovom spriječiti kontinuirano propadanje vrijednih povijesnih objekata te otkloniti rizik po kupače”, ističe gradonačelnik Pastrovicchio.
Grad je osigurao po prvi put u Proračunu za 2024. financijska sredstva za podjelu “uskrsnice” onima najpotrebitijima – umirovljenicima čije mirovinsko primanje za siječanj ne prelazi iznos od 450 eura.
Turistička zajednica Grada Vodnjana plasirala je novi proizvod – besplatni audio vodič za crkvu svetog Blaža. Riječ je o vodiču kojeg može koristiti individualno svaki posjetitelj crkve, dovoljno je imati samo mobitel i slušalice.

Scroll to Top