Novigradska kronika

Novigrad je prvi grad u Istarskoj županiji koji je realizirao pilot projekt postavljanja agrometeoroloških stanica u osam vinograda i maslinika kojim se dnevno prate meteo podaci s lokacija te generiraju lokalizirane vremenske prognoze s predviđanjima vezanim uz tretiranje i zaštitu nasada. Senzorima se prate razni meteo podaci: temperatura i vlaga zraka, točka rosišta, smjer i brzina vjetra, solarno zračenje, količina padalina, vlaga lista, te vlažnost tla. Senzori stanica svakodnevno prikupljaju podatke i generiraju veliku bazu podataka.
Nastavljaju se radovi na rekonstrukciji i dogradnji novigradskog dječjeg vrtića. Radovi su započeli početkom svibnja ove godine i uključuju rekonstrukciju i dogradnju dva nova dnevna boravka za djecu. Jedan će biti namijenjen djeci jasličke dobi, dok će drugi biti za djecu vrtićke dobi. Osim dnevnog boravka, novi će prostori imati i garderobu, prostor za sanitarije, spremište i natkrivenu terasu. Dogradnja prostora za vrtićku djecu bit će izvedena na jugoistočnom dijelu postojeće zgrade. Prostor za jasličku djecu smjestit će se u prizemlju, na mjestu sadašnjeg administrativnog odjela, koji će se djelomično premjestiti na gornju etažu i u južni dio zgrade.
U predivnom ambijentu parka nekadašnjeg samostana u Dajli, od 22. do 26. lipnja održana je Fešta sv. Ivana Krstitelja, proslava zaštitnika ovog malog mjesta. Višednevna manifestacija obilovala je bogatim kulturnim, sportsko-rekreativnim i glazbenim sadržajima, uz neizostavnu eno-gastronomsku ponudu.
Novigrad ovoga ljeta ne prestaje iznenađivati bogatim kulturnim i zabavnim programom. Tijekom lipnja lokalci i brojni turisti uživali su u raznim enogastronomskim, sportskim i kulturnim manifestacijama. Početak ljetne sezone događanja obilježio je Park Food Festival, festival istarske kuhinje koji se u luci Mandrač održao peti put. A nakon uspješnog lipnja, srpanj donosi još bogatiji program i još više razloga za posjetiti ovaj prekrasan grad.

Scroll to Top